DMR Radio

Hvad er DMR?

Fra Wikipedia

“Digital mobil radio (DMR) er en åben digital mobil radio standard defineret i European Telecommunications Standards Institute (ETSI) Standard TS 102 361 dele 1-4 [ 1 ] , og indgår i kommercielle produkter i hele verden. DMR, sammen med P25 fase II og NXDN er de vigtigste konkurrerende teknologier i at opnå 6,25 kHz tilsvarende båndbredde ved hjælp af proprietære AMBE + 2 vocoder. DMR og P25 II både bruge to-slot TDMA i en 12,5 kHz-kanal, mens NXDN bruger diskrete 6,25 kHz kanaler ved hjælp frekvens division.

DMR er designet med tre lag. DMR tiers I og II (konventionel) blev først udgivet i 2005, og DMR III (trunked) blev offentliggjort i 2012, med fabrikanter producerer produkter inden for få år af hver publikation.

Det primære mål med standarden er at specificere et digitalt system med lav kompleksitet, lave omkostninger og interoperabilitet på tværs af brands, så radiokommunikationstjenester købere ikke låst fast i en proprietær løsning. I praksis har mange mærker ikke levet op til denne åbne standard og har indført proprietære funktioner, der gør deres produktudbud ikke-interoperable.”

Her i Nordjylland er det Hytera repeatere der bruges, da de kan bruges sammen med andre amatørradio systemer som Dstar, Yaesu Fusion og fordi reflektoren er lavet og styres af radioamatører.

De forskellige radioer som brugerne har kan dog bruges på begge net der benyttes her i Danmark, så tager man til Sjælland og vil benytte en repeater der er på Motorola nettet er det også muligt hvis man vel og mærket har en kodefil i sin radio der har begge systemer, det er kun repeaterne der PT. ikke snakker sammen, men der foregår forsøg på at få det til at lykkes.

Idag kan man med en Dstar radio linke sin lokale repeater til DCS004V og så kommer man ud på DMR+ nettet.

For at kunne bruge en DMR radio på DMR nettet, skal man have sig et DMR id, det kræver man registrere sig her  med et DMR id er man klar til at kode sin radio.
Kodefiler og CPS software til de mest gængse radioer findes på Proradio eller OZ-DMR.DK de nyeste kodefiler indeholder, samtlige
DMR repeater i begge systemer.
Kodefil og FW til Tytera MD-380 ligger her på siden

Hvor dyrt er det?

Man kan købe en håndradio fra Ca. 1150 kr og opefter, mobil stationer kan findes til Ca. 2250 kr, dertil kommer der et programmerings kabel som dog kan bygges selv til de fleste radioer.

Motorola radioer kræver dog købe software

 

Skriv et svar