Dstar Teknik

Hvordan kommer man igang på Dstar?

Man anskaffer sig en radio, og får den programmeret, de nyere modeller kan programmeres ved at hente en kodefil og ligge den på et SD kort som isættes radioen, ellers bruger man et kabel som kan købes færdigt eller man laver det selv.
Når man har fået sin radio kodet, skal man vælge DR funktionen så kommer der til at stå TO i øverste felt og From i nederste

To og From
To og From

I To feltet skal der stå CQCQCQ og i FROM feltet skal man vælge den repeater man vil benytte på billedet er der valgt Vodskov Ole OZ1CBK har lavet en fin vejledning man kan hente og printe ud.
Metoden er ens på ID-31, ID-51, IC-5100, IC-7100 på de “gamle” stationer som ID-880, IC-2820, ID-80, ID-92 er det dog lidt anderledes og de kræver alle kabel.
Softwaren kan findes gratis på Icom’s hjemmeside til dem alle, undtagen til IC-7100, IC-2820, ID-92.
ID-92 skal bruge et specielt kabel, alle de andre kan benytte det samme kabel.

Inden man sender skal man lige huske at ændre sit Call i radioen, ellers kommer man ikke ud på systemet, kodefilen kan hentes på Dstar4all Lasse OZ1LN er rigtig flink til at holde filerne opdateret, både de analoge og Dstar.

Når kodefil og ens call er lagt i radioen, er man klar til at udforske Dstar nettet, de fleste danske repeater er linket til DCS004B som standard, det betyder at man kommer ud i hele landet, selvom man sender fra Aalborg eller Kbh.

Man har mulighed for at linke til andre talerum og andre landes Dstar net ved at skrive noget andet i TO feltet F.eks et svensk talerum ved at sende kommandoen UNLINK og taste, derefter sendes komandoen DCS010BL og taste 1 gang og gå tilbage til CQCQCQ, glemmer man at linke tilbage til den danske sker der ikke noget ved det, den kommer tilbage efter en kort tid uden aktivitet på repeateren typisk 5-10 min.
De forskellige kommandoer findes ved at markere TO feltet og vælge kommandoen fra menuen YOUR Call Sign

Skal man registres?

Det er ikke et krav, men hvis man registrere sig på ircddb nettet og Ustrust, er alle muligheder til stede, rejser man til USA og vil bruge en repeater kan den være tilsluttet UStrust og uden at være registreret, så får man ikke altid lov til at bruge repeaterne, så det er en fordel at gøre det og det er gratis.
I Danmark bruger vi Ircddb nettet, det er lavet af og vedligeholdt af  radioamatører og open source software

DCS004?

DCS004 er navnet på den danske reflector, på den reflector er der 26 talerum som kan bruges forskelligt, DCS004N også kaldet Nord, bruges her i Nordjylland Aalborg city Dstar er  permanent linket til Nord,sammen med nogle enkelte andre Bla. Randers er linket dertil også, det giver plads på landskanalen når 2 lokale vil snakke sammen uden hele landet skal deltage.
Talegruppe V bliver brugt til linking mellem Dstar og DMR+ nettet.

DCS004 oversigt
DCS004 oversigt

I oversigten kan man se kolonnen DTMF, den kode der står ud for et talerum, kan man taste på sin mikrofon for at skifte talerum.

Aprs på Dstar?

På mange nye Dstar radioer er der indbygget gps og man kan sende sin position med når man snakker sammen, men systemet er ikke bygget til Aprs, fordi man lukker hele Dstar nettet ned hvergang man sender sin Beacon og hvis alle sender en Beacon hvert minut står alle repeatere og bibber  så det er ikke velset at gøre det.

Dstar på HF?

Ja det kræver bare man har en IC-7100, IC9100 eller man kan koble et UP4DAR board til sin nuværende Hf station, på Icom 7100, 9100 vælger man den frekvens man vil bruge og vælger DVmode.
Hver søndag eftermiddag er der et internationalt HF Dstar net styret fra USA hvor der forsøges at skabe kontakt på kryds og tværs af kloden, USA-Europa, USA-Japan og når der er hul igennem er det som at snakke lokalt.